order now

order now!

Toekomstmuziek:  Muziek, improvisatie en de hersenen
 

Hoe maken we iets uit niets? Door te improviseren. Iedereen kan het. Maar waarom kan de een gemakkelijker improviseren dan de ander?

 
Toekomstmuziek is een lofzang op ons oermenselijke vermogen tot improvisatie. Improviseren wordt vaak in de eerste plaats geassocieerd met theater of jazzmuziek. Niet voor niets concentreert dit boek zich op de manier waarop de hersenen ons in staat stellen om te luisteren naar muziek en vooral ook om zelf te musiceren. Maar de creatieve vaardigheden die daaraan ten grondslag liggen hebben we iedere dag nodig! Of we nou een brood bestellen bij de bakker of een praatje maken met de buurman, we improviseren de hele dag door, dag in dag uit. Improvisatie is nauw verweven met creativiteit en vrije wil; met hoe we leren en hoe we leven.

Neurowetenschapper en jazzmuzikant Artur Jaschke brengt in kaart wat er in onze hersenen gebeurt als we improviseren en muziek beluisteren of beoefenen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om ons brein een leven lang te blijven trainen in het maken van intuïtieve beslissingen. Daar worden we niet alleen gezondere mensen van – in een steeds meer door algoritmen gedomineerde wereld zorgt het ook voor een mooiere toekomst. 

Improvisatie is durven: de context anders interpreteren, nieuwe gedachten toetsen aan de praktijk, consequenties loslaten. Het is een dynamisch proces. En ook al kunnen we het allemaal, echt, toch zijn de werkingsmechanismen van muziek – en daarmee dus van improvisatie – ongelofelijk complex. Muziek is een wereld die wordt opgetrokken uit onze ervaringen, onze herinneringen, onze vaardigheden, onze smaak – zaken die binnen de hersenwetenschap pas sinds kort duidelijk in beeld kunnen worden gebracht dankzij hulpmiddelen als functional Magnetic Resonance Imaging (fmri) en Diffusion Tensor Imaging (Dti). Pas als we begrijpen hoe muziek precies werkt in ons brein en in ons lichaam, kunnen we die kennis betrekken op andere, niet-muzikale vormen van improvisatie.
– Artur Jaschke

Artur C. Jaschke (1984) is musicus (contrabas en drums), musicoloog en neurowetenschapper.
Als Lector in muziek gebaseerde therapieën en interventies is hij verbonden aan de afdeling muziektherapie van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede, en als gastonderzoeker cognitieve muziekneurowetenschappen aan de afdeling Neonatale Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast is hij onderzoeker klinische Neuromusicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het Louis Armstrong Department of Music Therapy at Mount Sinai Hospital New York en University College London Hospital in Londen.

arturjaschke.nl
 

Er zijn veel mensen met kennis over de hersenen. En veel, heel veel mensen met kennis over muziek. Kennis van beide, en liefde voor beide, is zeldzaam. Artur Jaschke is een van die zeldzame paradijsvogels: neurowetenschapper, muzikant, musicoloog. In dit boek deelt hij zijn unieke kennis van beide vlakken. Zijn boek inspireert en daagt uit. Het laat je dingen doen die je eerder niet durfde.
– Iris Sommer, psychiater

 

Van voren naar achteren, van links naar rechts; uw hele brein doet mee! Een echte aanrader dit boek!
– Erik Scherder, professor neuropsychologie

Toekomstmuziek verschijnt in de reeks Open Archief.


€ 22,50 | Hardcover | 177 blz | ISBN 9789083131627 | verschijnt 25 november

 

order here