Therapie met games en muziektherapeutische interventies genomineerd voor Medtech Innovation Award
Enschede | Marijke Groothuis, docente bij ArtEZ Muziektherapie, heeft voor jongeren met een progressieve spierziekte een blaasinstrument bedacht waarmee jongeren hun longfunctie op muziek kunnen trainen in de vorm van een game.
Door de muziek als basis te nemen en in gamevorm te gieten is de Miracle Flute ontstaan. Het prototype wordt nu getest en dient verder ontwikkeld te worden, maar werd toch al genomineerd voor de Galien Prix, in de categorie Medtech Innovation Award 2019.
Waarom een Miracle Flute?
Bij ziektes zoals bijvoorbeeld Duchenne spierdystrofie (een ernstige erfelijke ziekte die de spieren aantast en verzwakt, en jongens treft) bestaat de gangbare therapie uit een reeks ademhalingsoefeningen, gericht op het behoud van de functionaliteit van de ademhalingsspieren. Deze therapie is zwaar en niet leuk om te doen. Hoe houd je vooral jongeren gemotiveerd er toch mee door te gaan en ook thuis te trainen? Hiervoor moest iets nieuws ontwikkeld worden wat betaalbaar moet zijn voor iedereen. De blaasinstrumenten die er zijn, zijn erg duur en alleen gericht op muziek (leren) maken.
Marijke Groothuis, docente ArtEZ Muziektherapie:
“Die ademhalingsoefeningen zijn hartstikke belangrijk, maar het is heel lastig dit ‘droog’ te oefenen. Ik wilde een instrument ontwikkelen dat zowel korte als lange ademteugen oefent én het korte kuchen, erg van belang voor schone longen.
Maar net zo belangrijk was het om te kijken hoe ik die oefeningen enigszins leuk kon maken.
Vanuit de psychologie weten we dat belonen de beste optie is om iets langer vol te houden. Ook muziek heeft deze kwaliteit. Ik heb tenslotte voor een game gekozen, waarin beide factoren een grote rol spelen.”
Marijke zocht voor het technische deel van deze innovatie de samenwerking met Alessandro Capra, masterstudent Human Computer Interaction Design aan de Universiteit Twente.
“De grootste uitdaging was de musicale ritmische componenten te laten kloppen met de opdrachten. Van te snel ademen wordt niemand blij, dus daar waren we echt scherp op.”
Werkt het?
“Jazeker, al is verdere ontwikkeling zeker nodig. Jongeren gaan er enthousiast mee aan de slag. Ook ouders wilden wel meespelen om een volgende stap te kunnen maken in het uitwerken van een sociaal platvorm.
Wanneer te koop?
Dát kan wel even duren. We gaan met ons lectoraat Muziektherapie meer onderzoek doen en kijken of we kunnen aantonen dat het werkt.
En dan is het een kwestie van geld, want aan het doorontwikkelen hangt een prijskaartje. Je wilt een product dat niet te duur wordt en gemakkelijk ingezet kan worden, zodat het echt bereikbaar is voor alle jongeren voor wie ademhalen niet vanzelfsprekend is.
ArtEZ Muziektherapie
Bij ArtEZ Muziektherapie is het werken met techniek onderdeel van het studieprogramma. Marijke Groothuis is docent met expertise op het gebied van het toepassen van muziektechnologie binnen de klinische praktijk.
Nominatie
Prix Galien Nederland 2019 looft prijzen uit voor de meest waardevolle innovatie in de zorg.
In de categorie Medtech Innovaton Award zijn zeven kandidaten genomineerd, waaronder Miracle Flute.